Een kind leert het beste als hij zelf ontdekt!
915
post-template-default,single,single-post,postid-915,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.9.1,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,columns-3,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
 

Een kind leert het beste als hij zelf ontdekt!

Een kind leert het beste als hij zelf ontdekt!

Vaak zie ik in de praktijk (en daarbuiten) dat volwassenen graag oplossen voor kinderen. Meestal om het kind te beschermen omdat een situatie gevaarlijk is of omdat het kind misschien in de problemen komt als wij hen niet behoeden. Wij beschermen vanuit eigen angst of vanuit eigen ervaring die we na jaren opgebouwd hebben. Kinderen leren echter daar niet veel van. Tenminste, niet veel positieve dingen, ze leren dat dingen eng zijn, dat we dingen niet op onze eigen manier mogen doen en dat jouw manier wellicht de beste is. Veel kinderen, zeker die met een sterke wil, laten hier veel weerstand in zien. Ze willen zelf ontdekken. Dit begint al jong als je peuterpuber zegt: NEE, zelluf doen! Als ouders is het belangrijk dat we veiligheid geven. Veiligheid geef je niet door constant pas op en kijk uit te roepen. Veiligheid geef je door in de buurt te zijn, dat als het misgaat dat je er bent of dat je opbouwende tips kan geven. Of door gevoel te erkennen en vragen te stellen. Bijvoorbeeld: “Oeh dit lijkt me heel frustrerend, wat kan een eerste stap zijn?” Op die manier krijgen kinderen ruimte om hun eigen pad te lopen en te ontdekken. Als wij veel voor hen oplossen hoeven ze dat zelf niet te doen en lopen ze vroeg of laat er tegenaan dat ze niet weten HOE ze dingen moeten oplossen. Dit brengt vaak veel stress met zich mee. Dit is 1 van de tips uit mijn boek: Zie wat je kind beweegt. Wil je meer weten of heb je vragen? Laat het me dan gerust weten of bestel het boek in de webshop.